Počelo digitalno emitovanje TV programa u DVB-T2 standardu

Signal se u Inicijalnoj mreži za testiranje emituje sa 15 lokacija širom Srbije. Od tih 15 lokacija, 13 su predajničke: Avala, Crveni Čot, Goč, Gučevo, Niš Gorica, Novi Pazar Šutenovačko brdo, Ovčar, Priboj Bić, Raška Gradac, Subotica Crveno selo, Užice Zabučje, Valjevo Pećina i Vršački Breg, dok su Košutnjak i Stojčino brdo lokacije na kojima se nalaze gep fileri. Predajnici koji se koriste su malih snaga, jer trenutno, zbog velikog broja televizija i zauzetosti spektra, ne postoje tehničke mogućnosti za korišćenje većih snaga.

DVB-T2 signalom kroz Inicijalnu mrežu pokriveno je između 40 i 50% stanovništva naše zemlje.

Krajem 2008. godine, tadašnje Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo je konkurisalo i dobilo projekat kojim se iz pretpristupnih (IPA) fondova Evropske unije finansira nabavka opreme za multipleksiranje i distribuciju digitalnog terestričkog TV signala. Kao rezultat uspešno završenog tendera, dobijena je oprema najboljih ponuđača. Iz istih fondova, finansiraju se i konsultantske usluge za sprovođenje procesa digitalizacije. Evropska unija je za ovaj projekat izdvojila ukupno 10,5 miliona evra bespovratne pomoći.

Jedan deo opreme finansirane iz IPA fondova iskorišćen je za potrebe Inicijalne mreže. Inicijalna mreža činiće sastavni deo konačne mreže po okončanju prelaska na digitalno terestričko emitovanje televizijskog programa.