Ljajić razgovarao sa predstavnicima sindikata o stabilizaciji tržišta osnovnih životnih namirnica

Potpredsednik Vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić razgovarao je sa predstavnicima Saveza samostalnih sindikata Srbije o merama koje ministarstvo preuzima u cilju stabilizacije tržišta osnovnih životnih namirnica i cena u Srbiji.
Ministar Ljajić je posle sastanka izjavio da je davno prošlo vreme kada je država kontrolisala cene i da bi vraćanje na takav sistem značilo da Srbija staje u red onih zemalja koje ne nameravaju da idu ka EU i Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

„Pitam sve šta država realno može da uradi ako hoće da poštuje neke elementarne principe tržišne privrede i ekonomije i slobodnog tržišta“, naglasio je Ljajić i dodao da „mi ne živimo u Titovo vreme da možemo da limitiramo i kontrolišemo cene svih životnih proizvoda koji se pojavljuju na tržištu“.

Ministar Ljajić je ponovio da država ne može nikakvom administrativnom odlukom da natera bilo koga da snizi cenu svojih proizvoda, jer se to kosi sa principima slobodnog tržišta i ukazao da Vlada Srbije pored bescarinskog uvoza 20.000 tona ulja, razmatra i mogućnost uvoza još nekih životnih namirnica, zavisno od situacije na tržištu.
Kako je istakao, jedina posledica toga što su neki od proizvođača uradili može da bude pad tražnje, a da država bescarinskim uvozom omogući automatsko smanjenje cene tih proizvoda.
Rasim Ljajić je najavio da će predstavnici ministarstva u petak početi seriju razgovora sa proizvođačima ulja, šećera, mleka i mlečnih proizvoda, mesa, ali i velikih trgovinskih lanaca, posle čega će biti donete nove mere.
On je podsetio da je država već preduzela paket mera za sprečavanje poremećaja na tržištu – intervenisala iz Robnih rezervi, omogućila bescarinski uvoz za neke životne namirnice i ograničila izvoza nekih poljoprivrednih proizvoda, a takođe i ograničila cenu hleba od brašna T-500 i do kraja godine ograničila trgovačku maržu za pet osnovnih životnih namirnica.

Ističući da sve ono što vlada čini jeste gašenje požara, koji je nastao zato što su neki proizvođači neopravdano podigli cene, Ljajić je poručio da je dugoročno jedini lek – borba protiv kartela i monopola i jačanje konkurencije.

„To što nije učinjeno proteklih 12 godina došlo je na naplatu sada, nažalost, ovoj vladi posle dva meseca i mi tu cenu moramo da platimo“, zaključio je Ljajić.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je da sindikati za sada ne odustaju od najavljenih protesta i izrazio nadu da će uspeti da dođu do rešenja.

„Razgovor koji smo danas imali sa ministrom vodi ka rešavanju problema. Da li ćemo to uspeti da rešimo to očito nije pitanje samo ministarstva i nas kao sindikata, pitanje je i proizvođača“, kazao je Orbović.

On je ukazao da sindikati nameravaju da razgovaraju i sa predstavnicima lokalne samouprave, budući da je veliki deo poskupljenja upravo usmeren sa te strane – prevoza, grejanja i ostalih komunalnih usluga“.