Ljajić najavio stabilizovanje tržišta u snabdevanju uljem

Potpredsednik Vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je jutros da će biti iskorišćene sve raspoložive mere da se stabilizuje tržište kada je reč o snabdevanju uljem.

Ljajić je, gostujući na TV Pink, potvrdio da će danas Vlada na sednici doneti odluku o bescarinskom uvozu dodatnih 20.000 tona ulja.

On je podsetio da postoji još 3.000 tona po prvoj odluci vlade o intervenciji iz robnih rezervi i da će dodatne 3.000 tona, takođe, biti distribuirane u maloprodajnim objektima širom Srbije.

Ljajić je ocenio da su mnoge cene podignute neopravdano, jer su mnogi trgovci iskoristili povećanje PDV-a.

Ljajić je izrazio nadu da neće doći do protesta koji je najavio predsednik SSSS Ljubisav Orbović i ocenio da je zahtev koji je taj sindikat postavio nerealan – da država naredi smanjenje cena.

On je rekao da su moguće intervencije iz robnih rezervi, obezbeđivanje bescarinskog uvoza, da se zabrani izvoz za neke proizvode kao što je urađeno za soju, suncokret, šećerna repa i da će ti mehanizmi dati rezultat.

„Dok god ne pojačamo konkurenciju i ne izborimo se protiv monopola mi možemo da imamo ovakvu situaciju“, rekao je Ljajić, koji je upozorio da Srbiju obavezuju i sporazumi koje ima sa zemljama EU i istakao da je predložio razgovore sa proizvođačima i trgovcima.

On je rekao da su juče vođeni razgovori sa Nemcima o dovođenju njihovih trgovinskih lanaca koji su kupili šest – sedam lokacija za izgradnju svojih objekata.

Ljajjić je rekao da je ograničena proizvođačka trgovačka cena hleba koja iznosi 48, 5 dinara za vrstu „sava“ od brašna tip 500.

On je najavio da će početi reforma robnih rezervi i najavio da je plan da do kraja godine budu donete hitne izmene zakona o trgovini, izmene zakona o potrošačima i o energetskoj trgovini.