Ulje iz rezervi – 142,56, a šećer – 95,05 dinara

Vlada Srbije je na inicijativu Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija donela odluku da se iz robnih rezervi interventno proda pet miliona litara rafinisanog suncokretovog ulja i pet miliona kilograma šećera, kako bi se zaštitilo tržište i obezbedila normalna snebdevenost stanovništva ovim namirnicama.

Maloprodajna cena ulja će iznositi 142, 56 dinara za litar, a šećera do 95, 05 dinara po kilogramu.

Prve količine ulja i šećera iz Robnih rezervi mogu se očekivati u trgovinama širom Srbije već naredne sedmice, najavio je danas direktor Direkcije za robne rezerve Goran Tasić.

On je za Tanjug rekao da Robne rezerve raspolažu dovoljnim količinama ulja i šećera i da tempo isporuke trgovinama zavisi od tehničke procedure i organizacije transporta.

Kako je Tasić objasnio, nakon što Robne rezreve od Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine dobiju spisak zainteresovanih trgovaca, počeće da iz pozivaju da potpišu ugovore, najverovatnije od utorka.

Nakon toga, trgovci odlaze u uljare i šećerane da preuzmu te namirnice.

U trgovinama širom Srbije već nekoliko dana primetna je nestašica ulja i šećera.

Prazni rafovi za ulje i šećer stvorili su paniku među potrošacima, kako zbog spremanja zimnice tako i zbog najavljenog poskupljenja, pa se ranijih dana moglo videti kako se ulje i šećer kupuje u većim količinama kada stignu u trgovine.