Љајић: Пет приоритета у области телекомуникација

Владa Србије ће у наредном периоду имати пет приоритета у области телекомуникација и информатичког друштва, а то су: даљи развој инфраструктуре, електронска управа, едукација, запошљавање и успостављање и развој сајбер безбедности, изјавио је потпредседник Владе и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић.

Љајић је, на отварању 21. Телекомуникационог форума – ТЕЛФОР 2013, казао да телекомуникације и ИТ дају значајан допринос расту бруто друштвеног производа (БДП), запослености и инвестиција и у овој години.

 

Он је подсетио да је прошле године у сектор телекомуникација уложено 230 милиона евра, и да он учествује са 5, 5 одсто у БДП-у, што говори о његовом потенцијалу.

Како је казао, половина укупног прихода у том сектору, који је износио 1,5 милијарди евра, долази од мобилне телефоније, четвртина од фиксне, а остало од интернета, кабловских оператера и других сервиса.

 

Посебно је значајан раст интернет тржишта, које је 2012. године остварило двоструко већи приход у односу на 2008. годину, казао је министар Љајић.

Он је додао да је ове године у Србији регистровано 2,4 милиона корисника интернета, да 2,6 милиона грађана свакодневно користи рачунар, 800.000 користи електронске сервисе јавне управе, а 900.000 њих је куповало робу и услуге путем интернета.

Све то, како је истакао, указује на потенцијал, могућности и шансе на овом тржишту.

Љајић је казао да су, захваљујући високо-образовним стручним институцијама, као и образованој радној снази, потенцијал ИТ сектора у Србији препознале и стране компаније.

Он је подсетио да је влада у последњих годину дана потписала споразуме о сарадњи у области ИКТ-а са САД, Кином, Великом Британијом, Азербејџаном, али и трилатерални споразум са Македонијом и Црном Гором.

Вредност ИТ тржишта креће се од 400 до 550 милиона евра са могућношћу раста, иако се по глави становника у њега улаже свега 60 евра, навео је Љајић.

 

ТЕЛФОР се одржава у Сава центру од 26 до 28. новембра, а улаз је за све посетиоце бесплатан.

На овогодишњем ТЕЛФОР-у биће представљено 270 прихваћених од 327 поднетих научних радова.

У изложбеном делу учествоваће 15 компанија, а 10 ће имати комерцијалне презентације.

Ове године први пут ће бити представљен ауткомпјутинг – телевизија будућности која је заснована на „клауд“ технологијама.

Организатори скупа су Друштво за телекомуникације Београд, Електротехнички факултет Београд и ИЕЕ Србија и Црна Гора у сарадњи са Телекомом, Влаткомом и другим компанијама, а скуп је подржало Министарство слољне и унутрашње трговине и телекомуникација.

Посетиоци ТЕЛФОР-а, поред презентације бројних научних радова могу да погледају и изложбу Пошта Србије „Почеци српске телефоније – период 1883. до 1912“.