Лазаревић: Будућност је улагање у стартапове

Државни секретар у Министарству спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Стефан Лазаревић изјавио је данас да је будућност развоја економије, улагање у стартапове, инвестиционе фондове, као и да је важно да се отклоне регулаторне препреке како би се олакшало свакодневно пословање и рад компанија у Србији.

Лазаревић је на највећем инвестиционом форуму на Балкану, “Belgrade Venture Forum”, који је данас отворен у Београду, рекао да је важно што је држава постала свесна значаја развоја предузетништва и што се одвајају средства за стартапове.

„Циљ је да отклонимо неке oд регулаторних препрека које постоје у свакодневном пословању у Србији, како бисмо још више олакшали рад компанија у Србији, рекао је Лазаревић.

Он је додао, да се то не односи само на велике мултинационалне компаније, које вуку велике инвестиције, већ да је важно улагање у мале компаније.

Говорећи о препрекама у пословању, Лазаревић је рекао да су највеће у домену финасијског пословања. Он је подсетио да је Министарство спољне и унутрашње трговине и телекомуникација иницирало измене закона о електронској трговини, и ускладило га са регулативом ЕУ, како би се унапредило и олакшало пословање фирми.

Лазаревић је подсетио да је веома важно што ће од следеће године порези моћи да се пријаве електронским путем, додајући да је кључ за електронско пословањеусвајање закона о платним услугама који би омогући оплаћање путем мобилних телефона. Како је рекао, у Србији се улажу напори да се побољша регулатива у области ИТ који је део развоја економског сектора.

Он је додао да је долазак Пеј Пала у Србију од велике важности као и да је остварен напредак у процесу
дигитализације.

Дводневни “Belgrade Venture Forum” у хотелу „Метропол“ окупио је више од 50 говорника из 15 земаља, а биће представљени и примери најбоље праксе успешних европских региона, као што су Фландрија и Баскија.