Семинари о заштити конкуренције

Помоћник министра за трговину, услуге, цене и заштиту потрошача Љиљана Станковић рекла је да заштита конкуренције значи снажно присуство државе на тржишту, али подразумева њену потпуно нову улогу. отворајући данас у Kлубу посланика у Београду, семинар о заштити конкуренције. То је први од укупно пет из области заштите конкуренције који Mинистарство спољне и унутрашње трговине и телекомуникација организyје у сарадњи са Пројектом ИПА 2011 „Јачање конкуренције у Србији“ финансираног од стране ЕУ.

Она је истакла да су ефикасна независна тела за заштиту конкуренције и ефикасно правосуђе комплементарни са нивоом тржишних слобода и додала да што су судови по том питању ефикаснији то је све више слободе конкуренције.

Станковић је закључила да је задатак модерне државе  да развија механизме праћења тржишта и реаговања на недозвољена понашања учесника која нарушавају конкурентску утакмицу, било да се ради о борби против снажне позиције на тржишту, недозвољених споразума, нелојалне конкуренције међу трговцима или непоштеног пословања и непоштених уговорних одредаба трговаца усмерених према потрошачу.

Првог дана предавање је одржао међународни експерт на пољу заштите конкуренције Андреј Плахутник.

Семинари из области заштите конкуренције имају за циљ упознавање учесника са политиком заштите конкуренције, правним оквиром у Србији и ЕУ у овој области и утицајем повреде конкуренције на потрошаче, а теме су следеће:

•           Политика и право конкренције, 6. новембар 2013. године;

•           Правила конкуренције у трговини, 13. новембар 2013. године;

•           Ефикасна конкуренција и потрошачи, 26. новембар 2013. године;

•           Конкуренција и јавне набавке, 4. децембар 2013. године и

•           Конкуренција у телекомуникацијама, 18. децембар 2013. године.