Отворен семинар „Заштита колективних интереса потрошача“

Помоћник министра за трговину, услуге, цене и заштиту потрошача Љиљана Станковић отворила је у Београду семинар „Заштита колективних интереса потрошача“, који је Mинистарство спољне и унутрашње трговине и телекомуникација организовало у сарадњи са ИПА пројектом „Јачање заштите потрошача у Србији“ финансираног од стране ЕУ.

Циљ семинара који се одржава 24. и 25. октобра 2013. године је да се представници државних институција које су релевантне за заштиту потрошача и невладиних удружења за заштиту потрошача ближе упознају са судском и управноправном праксом заштите колективних интереса потрошача како у ЕУ, тако и у Србији.

Вођа пројектног тима и главни правни експерт ИПА пројекта Тијери Бургоањи нагласио је значај постојања механизма заштите колективних интереса потрошача уређеног посебним поглављем Нацрта закона о заштити потрошача који је на јавној расправи до 27. октобра 2013. године.

Првог дана семинара искуства ЕУ у овом сегменту заштите потрошача пренели су правни експерт ангажован на ИПА пројекту из Министарства привреде, енергетике и туризма Републике Бугарске Емил Алексијев и директор за односе с јавношћу у удружењу за заштиту потрошача „Altroconsumo“ из Италије Марко Пијерани. Сарадник у настави Правног факултета Универзитета у Београду Мр Бранка Бабовић и адвокат Војин Биљић представили су примере заштите колективних интереса потрошача у Србији.

За сутра је најављено представљање улоге државне управе у том сегменту као и поступка заштите колективних интереса потрошача уређеног Нацртом закона о заштити потрошача које ће објаснити експерти ангажовани на ИПА пројекту др Татјана Јованић и мр Матеја Ђуровић.