Netpatrola od novembra u globalnoj mreži međunarodnog organizacije INHOPE

Državna sekretarka Tatjana Matić i Urvan Parfentijev predstavnik INHOPE– međunarodne organizacije i internet servisa za prijavljivanje nelegalnih sadržaja na internetu i koordinator ruskog nacionalnog centra za nestalu i zlostavljanu decu „Ne dopusti!“, sastali su se tokom njegovog obilaska prostorija Centra za bezbedni internet i Netpatrole – nacionalnog servisa za prijavljivanje nezakonitih i štetnih sadržaja na internetu.

Tokom razgovora, u kome su učestvovali i predstavnici Fonda B92 kao i drugi partneri koji rade na aktivnostima Centra za bezbedni internet i održavanju i unapređivanju servisa Netpatrola, razmatran je sveukupni organizacioni i izvršni nivo efikasnosti servisa Netpatrola sa ciljem njegovog ulaska u mrežu međunarodne organizacije INHOPE osnovane 1999 godine u Holandiji, koja se razvila u mrežu koja obuhvata 44 onlajn i telefonskih servisa u 38 zemalja širom sveta.

Netpatrola, nacionalni onlajn servis za podnošenje prijava Centru za bezbedni internet o nelegalnim ili štetnim sadržajima na internetu, započeo je sa radom 22. avgusta ove godine. Matić je napomenula da je servis za nepunih mesec dana aktivnosti obradio preko 250 prijava od kojih se manji procenat odnosio se na materijale seksualne zloupotrebe maloletnih osoba. Ove prijave su prosleđene Odeljenju za visokotehnološki kriminal MUP-a Srbije ili drugim organizacijama koje obezbeđuju mehanizam za online prijave nezakonitih i štetnih sadržaja u drugim zemljama, u zavisnosti od područja na kojem se nalazi server koji sadrži nezakonite materijale.

Povezivanje svih relevantnih instititucija na međunarodnom nivou, čini se neophodnim za efikasno sprečavanje svih vrsta zloupotreba, a naročito onih koje su usmerene ka potencijalno najugroženijem delu populacije – dece, istakla je Matić.

Parfentijev je rekao da će se nakon obilaska i inspekcije svih servisnih lokacija, partnera i stejkholdera, biti izvršena ocena standarda dosadašnjeg rada Netpatrole, kako bi se od novembra uvrstila u globalnu INHOPE mrežu.
Netpatrola funkcioniše kao deo Centra za bezbedni internet koji je partnerski projekat NVO Fond B92, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Republike Srbije. On je podržan od strane Evropske komisije kao deo njenog programa Safer Internet.