Резани дуван и кинески производи најзаступљенији у нелегалном промету робе

Нелегални промет робе у Србији најзаступљенији је у продаји резаног дувана и робе увезене из Кине, изјавио је данас Танјугу шеф Одељења за општи надзор у Тржишној инспекцији, Небојша Девић.

Сектор тржишне инспекције је контролисао нелегални промет робе у оним областима трговине где је сива економија била најизраженија, а за које је сматрано да су најприоритетније, рекао је Девић.

Према његовим речима, нелегални промет робе је подједнако заступљен у целој Србији, а њиме се баве лица која нису трговци, али и регистровани привредни субјекти.

Девић је рекао да је до 30. јуна 2013. тржишна инспекција извршила 2.693 контроле нелегалног промета резаног дувана и пратеће опреме.

Одузето је 882 килограма резаног дувана, 3.772 кутије цигарет папира и 332 машинице за пуњење цигарета, казао је он.

У контроли промета робе пореклом из Кине трзишна инспекција је, како је додао, од марта до маја ове године обавила 695 контрола и том приликом је код 142 субјекта затечена роба без исправа о набавци у вредности од 10.141.842 динара.

Роба је стављена ван промета, а против прекршилаца су поднете прекршајне пријаве, прецизирао је Девић.

Тржишна инспекција контролише лица која нису трговци и ако се утврди да обављају промет робе или пружања услуга, изриче им се мера одузимања робе или им се забрањује даље пружање услуга и даљи промет те робе, и подносе се прекршајне пријаве.

Девић је рекао да је Законом о трговини за физичко лице предвиђена новчана казна од 50.000 до 150.000 динара, а може се изрећи заштитна мера забране вршења одређене делатности у трајању од шест месеци до две године.

Уколико се инспекцијском контролом утврди да регистровани привредни субјекти обављају промет робе која не поседује исправе о набавци, налаже се повлачење из промета такве робе или се забрањује стављање у промет и подносе се прекршајне пријаве.