Usvojen predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o elektronskoj trgovini

Na sednici Vlade Republike Srbije 20. maja, usvojen je predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o elektronskoj trgovini.

Ovim zakonom dodatno se uređuju pravni okviri za elektronsku trgovinu u Republici Srbiji i vrši dodatno usklađivanje sa regulatornim okvirom Evropske unije, konkretno sa Direktivom o e-trgovini (Directive 2000/31/EC).

Tokom prethodne tri godine od donošenja Zakona o elektronskoj trgovini uočene su određene nejasnoće i nedostaci u primeni pomenutog zakona. U skladu sa tim, usledilo je preispitivanje usvojenih rešenja sa ciljem preciziranja normi i uklapanja u tržišni i pravni okvir Republike Srbije.

Važeći Zakon o elektronskoj trgovini sadržao je nepotrebne i neprecizne definicije što je stvaralo konfuziju i nije ga jasno razgraničavalo od drugih sistemskih zakona. Nacrtom zakona o izmenama i dopunama Zakona o elektronskoj trgovini, vrše se tehničke ispravke i pojašnjenja određenih instituta, kako bi se izbegla tumačenja koja mogu uneti pravnu nesigurnost. Takođe, Nacrtom je predviđeno uvođenje novih mehanizmama zaštite pružaoca usluga informacionog društva.

Preciznim definisanjem pojedinih pojmova i usklađivanjem sa drugim zakonima  pozitivno se utiče u cilju povećanja konkurentosti i atraktivnosti našeg tržišta u oblasti elektronske trgovine. Preciziranje obaveštenja o nedopuštenom podatku ili delovanju i uvođenje mere ograničenja pružanja usluga informacionog društva utiče se na povećanje pravne sigurnosti u ovoj oblasti.

Imajući u vidu da ove izmene i dopune zakona doprinose daljem usklađivanju sa EU regulatornim okvirom, i da doprinose otklanjanju nejasnoća i prepreka, logično je očekivati povećanje aktinosti i broja privrednih subjekata u oblasti e-trgovine. Dolaskom PayPal servisa za plaćanje preko interneta u Srbiju, desetine hiljada građana je za svega mesec dana otvorilo nalog i kupovalo robu iz inostranstva. U narednom periodu, očekuje se otpočinjanje usluge primanja novca putem PayPal-a, kako bi se naplata proizvoda i usluga mogla nesmetano izvršiti i iz Srbije.