Унапређење сарадње са Египтом у области туризма и трговине

Делегација Египта коју је предводио гувернер Јужног Синаја Њ. Е. Министар Калед Фуда, и званичници Министарства трговине, туризма и телекомуникација, разговарали су на данашњем састанку у Београду о унапређењу сарадње у области трговине и туризма.

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација задужен за туризам, Жикица Несторовић, отворио је састанак и пожелео добродошлицу египатској делегацији изразивши задовољство због исказивања заинтересованости за унапређење сарадње.

Он је навео да српски туристи одувек бирају Египат као једно од најзанимљивијих туристичких одредишта али да веома мали број туриста из Египта долази у Србију и да је циљ да се подстакне њихова мотивација да посете нашу земљу.

Гувернер Јужног Синаја, Њ.Е. Министар Калед Фуда овом приликом је подсетио да је египатска делегација већ четврти дан у посети Србији и да су посету започели у Нишу разговарајући о могућностима унапређења бањског туризма и отварању перспектива за увођење редовних авио линија из Египта према Нишу, при чему је потписан споразум са градом Нишом о пословној сарадњи.

Он је додао и да су се у току јучерашњег дана састали са председницом Владе Републике Србије и разговарали о увођењу нових авио линија између Египта и Србије које египатска страна сматра виталним за даље проширење сарадње у области туризма између две земље.

Скупу се у наставку обратила помоћница министра за туризам Рената Пинџо кoja је нагласила да су последњих година велика улагања у туристички сектор у Србији и да је туризам препознат као једна од важних грана развоја локалне економије, напоменувши да је све до проглашења пандемије COVID-19 туризам бележио константан раст.

Осврћући се на заинтересованост египатске делегације за сарадњу у области бањског туризма, Пинџо је рекла да у Србији постоји велики број термалних извора као и да наша земља има дугу традицију у развоју бањског туризма која траје преко 160 година и да смо спремни за размену знања и искустава са египатском страном као и за представљање потенцијалних инвестиционих могућности.

Скупу се такође обратила и Невена Субашић, представница Сектора за билатералну економску сарадњу Министарства трговине, туризма и телекомуникација, која је навела да су две земље тренутно у процесу усаглашавања датума одржавања следећег Мешовитог Комитета и да се планира одржавање и Заједничког пословног савета између представника привреде.