Дан Сокобање и 184 године туризма у Србији

Министарка трговине, туризма и телекомуникација, Татјана Матић поручила је да је Сокобања са званично најдужом туристичком традицијом у Србији и на простору бивше Југославије, једна од главних узданица развоја и опоравка српског туризма од ковид кризе.

Матић је честитала свим становницима Сокобање Дан општине и 184 године од организованог туризма у Сокобањи и Србији, и захвалила се на плакети за допринос развоју туризма у Сокобањи која јој је уручена на свечаности на Летњој позорници „Врело“, која је овом приликом свечано отворена након завршене реконструкције.

„У претходном периоду за пројекте развоја туризма у Сокобањи определили смо укупно 95 милиона динара, од тога 87,5 милиона за инфраструктурне пројекте као што су опремање Централног градског парка са дечијим игралиштем, реконструкцију позорнице „Врело“ и доградња саобраћајне и комуналне инфраструктуре. Такође, настојаћемо да подржимо пројекат изградње Сокограда“, навела је министарка, подсетивши да отежано водоснабдевање које траје већ 30 година представља огромну препреку за искоришћавање ове дестинације у српском туризму.

„У постковид периоду управо ће здравствени туризам бити један од приоритета и због тога је неопходно да развијамо бањски туризам, а посебно у светлу чињенице да су и у претходном кризном периоду управо бање задржале или чак имале раст туристичког промета, чему је допринео и програм туристичких ваучера“, истакла је Матић и додала да је у прва четири месеца у Сокобањи повећан број туристичких долазака за чак 132,8% у односу на исти период прошле године, док је у пандемијској 2020. години, према броју реализованих ноћења Сокобања била у пет најпосећенијих дестинација у Србији.