Дозвољен улазак страних туриста у РС са бродова (крузера), који крстаре Дунавом, уз негативан антигенски тест

Министарка трговине, туризма и телекомуникација, Татјана Матић саопштила је да је одлука Кризног штаба којом се дозвољава улазак страних туриста са бродова (крузера), који крстаре Дунавом, у Републику Србију уз негативан Антиген Рапид тест, важан корак напред ка опоравку целокупне привреде и побољшању економске ситуације у земљи.

Она је објаснила да су с обзиром на епидемиолошке мере које се примењују у нашој земљи, сви бродови/крузери до сада само транзитирали кроз Србију, без заустављања, јер је туристима са крузера био потребан негативан ПЦР тест за улазак у Србију, на чији се резултат дуго чека.

„Уз релаксацију ове епидемиолошке мере, очекујемо да страни туристи више неће само пролазити бродовима кроз нашу земљу, већ ће издвајати додатна средства за обиласке, посете музејима и другим институцијама културе, као и за посете ресторанима, куповину сувенира и сл, што ће позитивно утицати на повећање девизног прилива од туризма и допринети опоравку туристичке привреде”, нагласила је Матић.

Кризни штаб је донео наведену одлуку на предлог министарке Матић која је овим подржала молбу туристичке агенције ”Hedonic Travel” да се дозволи страним туристима да изађу са бродова уз потврду о негативном антигенском тесту.

Туристички бродови на којима се налазе групе страних туриста током крстарења посећују и обилазе Београд, Нови Сад, Доњи Милановац, Голубац и Апатин и не задржавају се дуже од 12 сати. На основу одлуке Кризног штаба, „уважавајући специфичност и значај крузинг туризма“, туристима са бродова/крузера биће омогућено тестирање у пристаништу, а путници би напуштали брод тек по добијању негативног резултата брзог антигенског теста.