Потписан Споразум два министарства о дигитализацији туристичке понуде РС

Потпредседница Владе Србије и министарка културе и информисања, Маја Гојковић и министарка трговине, туризма и телекомуникација, Татјана Матић потписале су данас у Палати Србија Споразум о образовању Заједничког тела за реализацију активности у области дигитализације туристичке понуде Републике Србије између Министарства трговине, туризма и телекомуникација и Министарства културе и информисања.

Потпредседница Владе и министарка културе и информисања, Маја Гојковић истакла je овом приликом да је култура једна од важних „фабрика“ Републике Србије, која поред своје лепоте и садржаја може да допринесе значајно и економији наше државе.

„Задатак Министарства ће бити да производи мултимедијалне и дигиталне садржаје у областима културног наслеђа, савременог стваралаштва и свега онога шта може да поспеши туристичку понуду Републике Србије и да, на савремени дигитални начин, ухватимо корак са светом и ојачамо културни туризам као посебну и важну област туризма као привредне граде“, рекла је Гојковић, подсетивши да Министарство културе и информисања већ има праксу креирања мултимедијалних садржаја на платформи Google Србија, која представља културно благо наше државе.

Министарка трговине, туризма и телекомуникација, Татјана Матић рекла је да ће формирањем Заједничког тела два министарства бити обезбеђени техничко технолошки услови за дигитализацију туристичке понуде и унапређење квалитета и обима дигиталних туристичких садржаја у Републици Србији.

„Један од свакако највећих изазова биће одређивање приоритета, будући да на нашу велику срећу Србија чува огромно културно-историјско наслеђе. На рутама „Трансроманика“, „Пут римских царева и дунавски пут вина“ „Тврђаве на Дунаву“, „Споменичко наслеђе Другог светског рата“, као и на дестинацији Западна Србија могу се издвојити више од 200 културно-туристичких атракција“, навела је Матић.

Она је истакла и да ће дигитализација имати и додатну нематеријалну вредност у погледу развоја и савременог стваралаштва које се све више базира на дигиталним технологијама, али и неговања културе сећања.