За родну равноправност у дигиталном и привредном сектору

Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, на отварању другог дана AFA Women’s Leadership Summit-а у хотелу Хајат, изразила је подршку иницијативи за оснаживање жена, подстицање њиховог предузетништва и истицање њихове значајне улоге у економском развоју.

Она је истакла да будући да су одрживост привреде и економије и нови модели пословања и производње у тесној вези са дигиталним конвергенцијама, на челу промена у дигиталном и привредном сектору мора бити постигнута родна равноправност, не само ради сузбијања родног економског јаза, већ и ради остваривања пуног потенцијала дигитализације.

За родну равноправност у дигиталном и привредном сектору

„У дигиталном сектору и даље је евидентна мушка доминација. У Републици Србији, као и у Европској унији, у техничким областима као што су информатика и инжењерство заступљеност жена у укупној запослености је 15-20%. С обзиром на трендове, процене су да би потпуни родни баланс радне снаге у технолошком сектору могао да се догоди 2050. године, и сматрамо да није довољно само сачекати“, навела је Матић.

„Проблем видимо у томе што ће до тада готово све професије бити дигитално условљене и уколико жене сада остану у аналогном добу, из њега ће временом све теже проналазити пут до дигитала, док ће им лидерске позиције практично бити недостижне“, истакла је државна секретарка.

За родну равноправност у дигиталном и привредном сектору

Она је подсетила да је са циљем стварања услова за равноправно учешће жена у ИКТ сектору на предлог Министарства трговине, туризма и телекомуникација усвојен национални Програм за оснаживање жена у области информационо-комуникационих технологија који обухвата програме за ученице, студенткиње, али и за радно способне жене, њихову доквалификацију и преквалификацију.

AFA Women’s Leadership Summit окупио је око 400 учесника и 70 говорника, представника компанија, организација, академске заједнице, представнике владе и дипломатских представништава. Под покровитељством УСАИД-а у склопу пројекта WeFounders, у сарадњи са Impact Hubom, самит представља и трогодишњи AFA Менторски Програм за будуће предузетнице.