Свечано завршен седми међународни Куп Математичке гимназије

Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, изјавила је на завршници седмог Купа Математичке гимназије у Београду да то ће то министарство наставити да подржава ово међународно такмичење чији је покровитељ од почетка.

Свечано завршен седми међународни Куп Математичке гимназије

„Куп Математичке гимназије поставља нашу земљу на видном месту на светској карти математичких и СТЕМ догађаја. С обзиром на значај ове манифестације, на прилику коју пружа нашим младим талентима да тестирају и надограде своје знање, упоређујући се са својим вршњацима из других земаља, веома је важно да и друге институције, али и привреда и пословни сектор, такође допринесу квалитету организације“, поручила је Матић, којој је овом приликом директор Математичке гимназије Срђан Огњановић уручио захвалницу.

„Министарство надлежно за информационо друштво и електронске комуникације препознало је значај неговања и мотивације наше даровите деце у областима које су база послова будућности и научног прогреса“, истакла је државна секретарка, напоменувши да је за подршку учешћу на међународним такмичењима из математике, физике, рачунарства и информатике, за основце и средњошколце, ове године издвојено укупно десет и по милиона динара.

Свечано завршен седми међународни Куп Математичке гимназије

Матић је на свечаности у Дому Народне скупштине уручила пехар екипи из Румуније, која је на овогодишњем Купу Математичке гимназије победила у области информатике. Најбољи математичари и најбољи физичари били су тимови из Србије.

Куп Математичке гимназије, међународно такмичење за ученике узраста до 16 година, од 25. јуна окупило је 33 екипе из 13 европских земља: Босне и Херцеговине, Бугарске, Белорусије, Немачке, Хрватске, Грчке, Северне Македоније, Црне Горе, Румуније, Русије, Србије, Словеније и Велике Британије.