Стандардизација дигиталног образовања приоритет

Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је поводом Светског дана телекомуникација и информационог друштва, који се обележава у оквиру Међународне уније телекомуникација 17. маја, да су дигитализација и умрежавање образовног система приоритети у програму тог министарства „Увођење инфраструктурног стандарда у образовању је на првом месту. Не смемо дозволити да нам ђаци у мањим срединама постану дигитални „аутсајдери“, нити да ученици који већ имају приступа дигиталним технологијама усвајају пасивне корисничке навике, већ морамо свим младима пружити једнаку шансу да добију компетенције које ће им омогућити исте изборе које имају њихови вршњаци у развијеним дигиталним економијама“, поручила је Матић.

Она је најавила да ће у оквиру капиталног пројекта унапређења информационо-комуникационог система у образовању, „Повезане школе“, који обухвата изградњу бежичних локалних рачунарских мрежа у свим матичним школским објектима у Србији, већ од септембра ове године бити могућа дигитална настава у 500 школа.

Стандардизација дигиталног образовања приоритет

„Планирано је да бежични интернет буде обезбеђен у преко 11.000 учионица односно за преко 286.000 ђака ове године, док ће до септембра следеће године, мрежа бити изграђена у још 500 школских објеката односно 23.000 учионица и преко 500.000 ђака“, навела је Матић, истакавши да ће пилот пројекат који је обухватио 27 основних и средњих школа у 16 градова у Србији, бити завршен до краја маја.

Државна секретарка је прецизирала да је изградња мреже коју спроводи Министарство трговине, туризма и телекомуникација инфраструктурни предуслов за програм дигиталних учионица, односно опремање школа одговарајућом рачунарском опремом и израдом дигиталних наставних садржаја, који реализује Министарство просвете, науке и технолошког развоја, за ученике првог, другог, петог и шестог разреда.

Поводом поруке овогодишњег Дана телекомуникација и информационог друштва – „Премошћавање стандардизацијског јаза“, државна секретарка је подсетила да је Министарство надлежно за електронске комуникације и информационо друштво у Републици Србији, припремило Закон о електронским комуникацијама, измене и допуне Закона о информационој безбедности, 17 подзаконских аката Закона о електронском документу, електронској идентификацији и услугама од поверења у електронском пословању, Закон о електронским комуникацијама, као и да је у завршној фази Нацрт стратегије развоја дигиталних вештина.

„Од посебног значаја за развој дигиталне економије је свакако потписивање Споразума о смањену цена роминга у региону Западног Балкана, којим је предвиђено да најкасније 1. јула 2021. године буде уведено правило “у ромингу као код куће” које важи у Европској унији“, закључила је Матић.