„Дигитална хуманистика“ за савремено образовање

„Развој дигиталне писмености је у фокусу Министарства трговине, туризма и телекомуникација и биће кључна тема стратегије дигиталних вештина која је у припреми“, поручила је помоћница министра за електронске комуникације у том Министарству, Ирини Рељин, на отварању конференције „Дигитална хуманистика“ на Филолошком факултету Универзитета у Београду.

Она је подсетила да је са Филолошким факултетом успостављена сарадња у овој области са циљем реализације пилот пројеката у формалном образовању, као и заједничког рада на формулисању стратешких мера за унапређење дигиталних компетенција.

„Дигитална хуманистика“ за савремено образовање

Обраћајући се учесницима конференције, продеканка за међународну сарадњу Јулијана Вучо, напоменула је да Филолошки факултет прати дигиталне трендове у образовању, док је продеканка за науку, Јелена Филиповић, указала да конференција има за циљ да пружи примере добре праксе у примени савремених технологија у настави, дигиталних и веб алата, као и дигиталних медија.

Дводневна конференција одржава се у оквиру пројекта „Дигитална хуманистика – развој дигиталних компетенција наставника“, невладине организације „Научи ме“ из Ниша, у сарадњи са продеканатом за науку Филолошког факултета Универзитета у Београду и под покровитељством Министарства трговине.

Део пројекта чини и портал www.digitalnahumanistika.rs на којем ће бити постављена Moodle платформа за наставнике са садржајима и могућношћу размене на плану примене нових технологија у настави, укључујући и образовну употребу мобилних телефона, друштвених мрежа, онлајн игара и сл.

Учесницима конференције представљен је и Национални контакт центар за безбедност деце на интернету Министарства трговине, туризма и телекомуникација.