Одржан округли сто о Нацрту закона о угоститељству

Министарство трговине, туризма и телекомуникација и Привредна комора Србије (ПКС) организовали су данас округли сто у оквиру јавне расправе о Нацрту закона о угоститељству.

Секретар за туризам Мирослав Кнежевић навео да су се, имајући у виду регулативу Европске уније, регулативу развијених туристичких земаља, степен достигнутог развоја туризма у Србији, као и захтеве угоститељске привреде, створили услови да се донесе посебан Закон о угоститељству како би се та област системски регулисала.

Предлог поменутог закона настао је као резултат анализе стања на туристичком тржишту и сагледавања проблема са којим се суочавају актери угоститељске привреде.
Као приоритетан задатак у Предлогу закона о угоститељству дефинисана је потреба смањења сиве економије у угоститељству.

Поменутим предлогом уводи се централни информациони систем у области угоститељства и туризма (Е туриста) као јединствен и централизован електронски информациони систем, који садржи све релевантне податке о пружаоцима услуга смештаја и објектима за смештај, преко кога се врши њихова евиденција и уносе други подаци проистекли из обављања угоститељске, наутичке и ловнотуристичке, односно туристичке делатности.

Уређује се и прикупљање, држање, обрада и коришћење података о личности, права лица и заштита права лица чији се подаци прикупљају и обрађују, ограничења заштите података о личности и обезбеђење података, на начин прописан законом којим се уређује заштита података о личности.

Такође, предложеним законом се прописује да ће се свако издавање смештаја на период краћи од 30 дана сматрати пружањем угоститељских услуга смештаја.
Уводе се знатне олакшице физичким лицима, пружаоцима услуга смештаја у објектима домаће радиности и сеоског туристичког домаћинства. Наиме, укида се досадашња обавеза пружања услуга преко посредника, затим паушално плаћање боравишне таксе и друге олакшице.

Након што су представници Министарства изложили предложена решења из Нацрта закона о угоститељству, учесници округлог стола, представници привредног сектора, академске заједнице и стручњаци у овој области, у форми питања и коментара, изнели су своје ставове о тексту поменутог Нацрта закона.

Примедбе, предлози и сугестије могу се доставити закључно са 20. јуном електронским путем на е-маил адресу: turizam@mtt.gov.rs или поштом на адресу Омладинских бригада 1, Београд, са назнаком „Јавна расправа – Нацрт закона о угоститељству”