Љајић: „Фајнал фор“ промоција Србије као туристичке дестинације

Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је да ће ово бити рекордан мај у последњих неколико година када је реч о приливу девиза захваљујући финалном турниру Евролиге “Фајнал фору“ који се одржава у Београду.

Љајић је, гостујући на РТС-у, изјавио да ће НБС за два месеца саопштити прецизне податке о девизном приливу и истакао да сваки спортски догађај, без обзира о којем се спорту ради, доноси значајна девизна средства.

Он је рекао да су ноћења током трајања овог турнира три пута скупља него обично, да има 70 летова више, а да се смештај тражи и у Новом Саду, Зрењанину, Инђији.

Министар истиче да, према статистици, 58 одсто људи који дођу на овакве спортске догађаје, долази поново.

„Организација „Фајнал фора“ је глобална промоција Србије као туристичке дестинације“, навео је министар.

Будући да је Фенербахче у финалу, Љајић је рекао се током посете Турској неформално говорило о могућем присуству званичника те земље у арени.

„Да ли ће од тога доћи, ја стварно не могу да кажем у овом тренутку“, рекао је Љајић.

Говорећи о могућности укидања роминга у ЕУ за земље Западног Балкана, Љајић је истакао да је изјава о подршци дигиталној агенди која је потписана на Самиту у Софији мали корак и да ће тај процес потрајати.

Много је фаза до укидања, процес неће бити једноставан, а „ми ћемо бити упорни у томе“, поручио је министар.

Љајић, који ће сутра бити у делегацији која ће посетити Азербејџан, рекао је да је циљ посете председника Вучића и делегације да се добри политички односи конкретизују кроз трговинску сарадњу која је сада на ниском нивоу.

Нема већих контаката међу привредама, каже Љајић, али се, како указује, сада потписује споразум о ваздушном саобраћају.

Што се тиче могућности произвођача из Србије, Љајић истиче да су оне пре свега у пољопривреди.