Савић: Информациона безбедност основа за дигиталну економију

Помоћник министра за информационо друштво и информациону безбедност Сава Савић изјавио је да је информациона безбедност једна од основних карика развоја дигиталне економије, дигиталног друштва и безбедности државе.

Он је на отварању међународне конференције еСигурност 2018 у Хотелу Краун Плаза у Београду истакао да је прошле године усвојена Стратегија развоја информационе безбедности којом су утврђени стратешки приоритети развоја у овој области.

Савић је рекао и да је Министарство трговине, туризма и телекомуникација започело процедуру за усвајање Акционог плана за спровођење поменуте стратегије у периоду од 2017. до 2020. године.

“Током 2018. године очекује се усвајање Закона о изменама Закона о информационој безбедности, којим ће се извршити потпуно усклађивање овог закона са Директивом о мрежној и информационој безбедности, пре свега у вези одредаба којe се односе на списак оператора ИКТ система од посебног значаја и пријаву инцидената од стране оператора ИКТ система од посебног значаја“, рекао је помоћник министра.

Министарство трговине, туризма и телекомуникација, по речима помоћника министра, у сарадњи са другим државним органима ради на изради шеме класификације сајбер инцидената, у којој би се извршило детаљније разврставање и описивање бројних врста инцидената, као и разврставање инцидената по нивоу критичности (веома висок, висок, средњи, низак), и припрема процедуре којима ће се ближе уредити поступање надлежних органа у случају инцидента.