Одржан трећи састанак Радне групе за туризам са Руском Федерацијом

Помоћница министра за туризам Рената Пинџо изјавила је, на трећем састанку Радне групе за сарадњу у области туризма Србије и Руске Федерације међувладиног руско-српског комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу, да број руских туриста показује стални раст који је 2017. године већи за 13,5% у односу на претходну годину.

,,Туристи из Руске Федерације су највише заинтересовани за туристичку понуду Београда, Копаоника, Златибора, бања као и за културно-историјско и верско наслеђе“, рекла је она.

Током одржавања састанка Радне групе на 40. Међународном сајму туризма у Београду, анализирани су резултати између два састанка заседања, постигнут је конкретан договор о почетку процедуре сертификације две културне руте византијске и ранохришћанске.

Такође је договорено оснивање Стручног савета кога би чинили стручњаци две земље, а говорило се и о сарадњи између образовних институција из области туризма и стажирању студената у различитим туристичким установама.

Представници руске делегације говорили су о значају развоја дечјег туризма, и овом приликом позвали српску децу да посете Русију.

Србија је представила руској делегацији нову брошуру „Руско наслеђе у Србији“ која ће на руском језику бити представљена на Међународном сајму туризма у Москви у марту 2018. године.

Поводом Светског првенства у фудбалу и наступа српске репрезентације у Самари 17. јуна 2018. године, Руска Федерација је понудила могућност посебног представљања Србије као и могућност изградње парка српско-руског пријатељства.

Наредни састанак Радне групе договорен је за септембар ове године у Москви, током одржавања сајма ,,Одмор”.

Русија се, по други пут представила на Сајму туризма у Београду, а учешће су потврдили и за наредну годину.

Првог дана Сајма одржан је и пети састанак Радне групе за сарадњу у области туризма са Мађарском.

Током састанка се разговарало о конкретним примерима и могућностима унапређења сарадње двеју земаља у области туризма, развоју заједничког туристичког производа који би се промовисао на удаљеним тржиштима, као и о обележавању Светског Дана туризма 27. септембра 2018. године у Будимпешти.

Планирано је да обележавање траје три дана, од чега ће један дан бити посвећен сарадњи НР Кине и 16 земања ЦИЕ, јер је 2018. година Европе као туристичке дестинације у НР Кини. Пинџо је истакла да је то добра прилика да се Србија представи aли и регион у целини.

Такође представници Србије и Мађарске разматрали су могућност креирања заједничког туристичког производа који би повезивао Београд, Букурешт и Будимпешту, а разговарало се и о новим сусретима две делегације половином јуна 2018. године.