Љајић потписује два економска споразума са Турском

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић боравиће сутра у Анкари, у званичној посети Турској, где ће са турским министром економије Нихатом Зејбекчијем потписати нови Споразум о слободној трговини између две земље, као и Споразум о подстицању и заштити инвестиција.

Текст Споразума о слободној трговини парафиран је током званичне посете Србији председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана у октобру прошле године, а сутрашњим потписивањем стварају се услови за ратификацију у парламентима двеју земаља, а потом и за почетак примене.

Захваљујући новом Споразуму о слободној трговини између две земље, по први пут ће бити омогућен бесцарински извоз из Србије на турско тржиште дефинисаних квота говеђег меса, сировог и рафинисаног сунцокретовог уља, семена сунцокрета и појединих врста пекарских производа. Такође ће бити удвостручене квоте за извоз одређених врста смрзнутог воћа и поврћа из Србије у Турску.

Потписивањем Споразума о подстицању и заштити инвестиција ствара се још повољнији пословни амбијент за долазак нових инвеститора из Турске у Србију.

Љајић ће се током боравка у Анкари састати и са потпредседником Владе Турске Мехметом Шимшеком, као и са министром за европске послове Омером Челиком.