ИТ је и за жене

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, поздравила је почетак обуке из програмирања за жене у Новом Пазару, која се спроводи у оквиру пројекта подршке Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

Она је посебно истакла иницијативу Удружења „Светионик“, које реализује програм, да због великог интересовања као и великог броја пријављених кандидаткиња, прими 30 полазница, уместо планираних 20. Од тога је 18 полазница из Новог Пазара, четири из Сјенице, четири из Рашке и четири из Тутина.

ИТ је и за жене

Пројекат под називом „ИТ је и за жене“ један је од девет одобрених на Јавном конкурсу за доделу средстава програмима у области развоја информационог друштва 2017, на тему подизања нивоа дигиталне писмености и дигиталних компетенција – преквалификација и доквалификација жена у области ИКТ.

„У првом циклусу програма преквалификација, у програмима који су већ почели да се реализују, већ сада је јасно да постоји огромно интересовање жена за ову област, будући да је много већи број пријављених кандидаткиња од предвиђеног броја места“, рекла је Матић, подсетивши да је за следећу годину планиран још један циклус обука.

ИТ је и за жене

„Преквалификација жена у ИТ осим што доприноси подизању кадрова и развоју ИТ индустрије, за циљ има и друштвено и економско оснаживање жена, које су, упркос предрасудама, врло успешне у овој области“, рекла је државни секретар.

Програме су покренули и Удружење грађана „Локална самоорганизација“ и Удружење грађана Запослење ОРГ из Београда, а на конкурсу Министарства одобрени су и програми које треба да спроведу Центар за предузетништво из Крагујевца, Војвођански ИКТ кластер из Новог Сада, Центар за активизам из Врања, Јуниор Чембер Интернешнал из Зрењанина, Новосадска женска иницијатива из Новог Сада и Удружење СЕЕ ИЦТ из Београда.