Олакшан увоз РиТТ опреме

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је да од данас за увоз одређене радио и телекомуникационе терминалне опреме (РиТТ опрема) неће више бити потребно прибављање исправа о усаглашености, што ће знатно убрзати проток те робе, а увозницима донети и финансијске уштеде.

Одлуком Владе Републике Србије о одређивању робе за чији је увоз, извоз, односно транзит, прописано прибављање одређених исправа, у Прилогу 6, који се односи на РиТТ опрему, извршено је брисање око 40% тарифних ознака.

Измене у Прилогу 6 прихваћене су на основу предлога Сектора за електронске комуникације и поштански саобраћај Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

Државни секретар је објаснила да се избрисане тарифне ознаке односе на преко 35% издатих РиТТ потврда за последњих годину дана, истичући да се међу робом за чији увоз неће више бити потребна исправа о усаглашености, налазе видеоконференцијски сетови, антене и антенски рефлектори, одређени штампачи, машине за фотокопирање, апарати за репродукцију и снимање звука, одређене врсте монитора итд.

„Роба која потпада под избрисане тарифне ознаке и даље остаје предмет контроле органа тржишног надзора, по уласку на тржиште, односно при употреби у Републици Србији“, рекла је државни секретар додајући да је осим ових промена, ради јасније и транспарентније процедуре, извршено и наименовање беспилотних летилица-дронова, које су сад подељене у више тарифних ознака.

Измене су у складу са обавезама Републике Србије преузетим Споразумом о стабилизацији и придруживању и тачком 4. Закључка Европске комисије са билатералног скрининга за Поглавље 1-Слободно кретање робе.

Одлука о одређивању робе за чији је увоз, извоз, односно транзит, прописано прибављање одређених исправа, објављена је 13. октобра 2017. године у „Службеном гласнику РС”, број 92/17, и ступа на снагу осмог дана од дана објављивања.