Почетак програма преквалификације жена у ИКТ

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је да су програми преквалификација и доквалификација жена у ИКТ-у, једна од важних мера Стратегије развоја ИТ индустрије за подизање кадрова у том сектору.

Приликом доделе решења кандидаткињама за програм преквалификација који спроводи Удружење грађана „Локална самоорганизација“, у сарадњи са општином Савски венац, државни секретар је истакла да је у питању један од девет пројеката који су подржани на конкурсу Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

Почетак програма преквалификације жена у ИКТ

„Ови пројекти, за које је издвојено укупно 14.800.000 динара, такође треба да допринесу и економском оснаживању жена и подстицању родне равноправности у ИКТ сектору, где је код нас, као и у Европи, заступљено свега 20 одсто припадница лепшег пола“, подсетила је Матић, наводећи да ће у првом циклусу ових програма бити обучено 220 ИТ дама, али да је планирано проширење платформе.

У свечаној сали општине Савски венац кандидаткиње је поздравила и председница те општине и председница Савета за родну равноправност Града Београда, Ирена Вујовић.

На пројекат Удружења „Локалне самоорганизације“ пријавило се 345 заинтересованих, од који је одабрано 160 кандидаткиња које ће полагати иницијални тест за обуке. Највећи број кандидаткиња је старости од 37 до 47 година. Програм траје шест месеци и садржи PHP, MySQL, JavaScript, HTML5 и CSS обуке.