Свечана академија поводом Дана Математичке гимназије

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, честитала је професорима и ученицима Математичке гимназије 51. годишњицу од оснивања њихове школе, на свечаној академији у Руском дому у Београду.

Свечана академија поводом Дана Математичке гимназије

„Математичка гимназија је понос ове земље. Млади таленти које негује и развија представљају Србију у најбољем светлу и уједно дају огроман допринос српској и светској науци“, рекла је државни секретар, истичући да су фасцинантни успеси које ђаци те школе остварују на међународним такмичењима, и који говоре и о напорима и истрајности професора да им усаде трајну љубав према науци и знању.

„Од посебног је значаја подстицање размене искуства и знања са вршњацима из других држава, с обзиром на глобални контекст у којем се информатички, али и целокупан научни живот одвија. Отуд посебне похвале за организацију Купа Математичке гимназије који је одржан ове године пети пут“, истакла је Матић, подсетивши да Министарство надлежно за телекомуникације подржава ово такмичење од самог почетка, као и друге програме који доприносе подизању капацитета младих људи у односу на потребе времена.

Свечана академија поводом Дана Математичке гимназије

Она је изразила очекивање да ће са увођењем обавезне информатике у основне школе, са новим генерацијама у ту гимназију пристићи и већи број ђака заинтересованих за информатичку област.
„Верујемо да је управо у науци, технологији, инжењерству, математици, кључ за развој недостајућих кадрова, односно најстабилнији и најефикаснији пут до националног привредног и економског просперитета. На нама је да то омогућимо, пре свега унапређењем образовања које је основ сваког прогреса“, закључила је државни секретар.

Директор Математичке гимназије Срђан Огњановић захвалио се Министарству трговине, туризма и телекомуникација, и посебно државном секретару Татјани Матић за лично залагање да ова установа од националног значаја добије заслужену подршку.

Овом приликом уручена су признања пријатељима и сарадницима Математичке гимназије, најбољим ученицима, као и поклон поводом одласка у пензију професору Зорану Каделбургу, некадашњем ученику прве генерације ове школе, која је основана 19. септембра 1966.