Љајић отворио „Авантура парк“ на Копаонику

Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић отворио је забавни „Авантура парк“ на Копаонику и истакао да ће тај парк додатно обогатити туристичку понуду наше планине, учинити је разноврснијом и остварити основни циљ – да Копаоник буде целогодишња туристичка дестинација.

Управо та инвестиција, каже министар, јесте корак у том правцу, с обзиром на то, како је оценио, да је Србија имала одличну зимску скијашку сезону, са приходима који су за 24 одсто већи од минуле скијашке године, за коју се сматрало да је рекордна.

„Сигурно да ће и овај „Авантура парк“ додатно обогатити туристичку понуду Копаоника, остварити тај основни циљ – да Копаоник заиста буде целогодишња туристичка дестинација. И други циљ јесте да привучемо што већи број страних туриста и гостију на Копаоник“, рекао је министар.

Љајић отворио „Авантура парк

Према његовим речима, у првих шест месеци има 20 одсто страних гостију, а чак 21 одсто раст страних гостију у односу на минули период, односно, како је навео, око 15.000 страних туриста, који су посетили ту планину.

„Ова туристичка година ће бити, без икакве сумње, најбоља до сада, имамо раст девизног прилива од чак 13 одсто, у односу на минулу годину, за коју смо сви тврдили да је невероватна и рекордна. Ближимо се зацртаном циљу од 1,2 милијарде евра чистог девизног прилива од страних туриста“, рекао је Љајић.

Такође, он очекује да ће се започети радови на изградњи вишеетажне гараже са хелиодромом и навео је да вредност тог пројекта износи 385 милиона динара, те да је Министарство за тај пројекат издвојило 100 милиона динара, а да остала средства траба да обезбеде Скијалишта Србије.
„Верујем да ћемо решити администартивне проблеме који постоје, везано за локацију те гараже, имајући у виду да је то власништво Војске Србије и воде се разговори на који начин да се уђе у неку врсту партнерског односа. Проблем паркирања на Копаонику је хроничан проблем, посебно у току зимске туристичке сезоне и изградњом те гараже, проблем ће се делимично решити“, сматра министар.

Љајић очекује да ће се до краја ове летње сезоне завршити и додатни садржаји – вештачка стена за планинаре и да ће бити изграђена теретана на отвореном, а да ће и, до почетка зимске сезоне, бити осветљена још једна скијашка стаза на Гребену.

„Копаоник ће нову сезону дочекати много спремнији него што је то био случај, а са овим великим инфраструктурним пројектом, надам се да ће бити још више приватних инвестиција“, рекао је Љајић и додао да је та „планина данас велико градилиште захваљујући пословном амбијенту који је створен и захваљујући улагањима државе, јер када држава улаже онда приватни сектор иде за тим инвестицијама“.
Љајић је казао да је Копаоник шанса не само за Рашку него за цео регион и да све општине у подножју те планине треба да удруже у регионалну туристичку организацију са јединственом туристичком понудом.
„Тада ће Врњачка Бања имати користи од скијаша и Копаоник ће у јеку туристичке сезоне имати користи од Врњачке Бање“ рекао је он и додао да треба да се иде у сусрет новим трендовима и захтевима туриста, а то је да у оквиру једног туристичког путовања обиђу неколико места.