Обезбеђено додатних 20.000 ваучера

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић је изјавио за Вечерње новости, да је због великог интересовања грађана за ваучере којим држава дотира одмор у Србији, одлучено да се обезбеди још 20.000 ваучера, за које је опредељено додатних 100 милиона динара.

,,Од планираних 60.000 ваучера, до сада је већ подељено 52.000. За шест месеци смо поделили оно што смо планирали за читаву годину, тако да смо презадовољни. Одвојено је додатних 100 милиона динара, како не бисмо прекинули акцију у јуну. Сада ће бити понуђено још 20.000 ваучера. Ове подстицаје не треба схватити као поклон, већ је то реална инвестиција за државу. У просеку, свако ко користи ваучер има 7,4 ноћења, иако је по потреби минимално пет ноћи”, изјавио је Љајић.

С обзиром на интересовање, ове године ће бити реализовано дупло више ваучера него прошле године када је подељено 46.000.

Министар је такође навео да је већа и ванпансионска потрошња јер људи остају дуже, сезона је продужена, а многе дестинације су захваљујући овој мери оживеле, пре свега бање.
,,Ваучери ће утицати и да се улаже у инфраструктуру, тако да постоји вишеструка корист. И то не само материјална већ се повећава и укупна активност на развоју туризма”, закључио је потпредседник.
Према броју поднетих пријава, најтраженије дестинације су бање и то Пролом, Врњачка, Луковска и Бања Ковиљача, а од планина Златибор и Копаоник.

Да би се оствaрило право на ваучер, између осталог је потребно да се резервише минимум пет ноћења у регистрованом приватном или хотелском смештају који је пријављен на листи објеката у којима се могу користити ваучери.

Обезбеђено додатних 20.000 ваучера

Очекује се да ће до 15. октобра до када је крајњи рок, бити искоришћено свих 80.000 ваучера и остварено више од 500.000 ноћења када је реч о домаћем туризму.