Потпредседници Ванг и Љајић отворили сајам ,,Пут свиле 2017”

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић и потпредседник Владе Народне Републике Кине Ванг Јанг, отворили су данас у кинеском граду Сијану међународни сајам ,,Пут свиле 2017”, на коме наша земља учествује као специјални гост и има највећи павиљон за представљање.

Трећи међународни сајам ,,Пут свиле” у Кини, на коме је Србија специјални гост и држава партнер, потврдио је традиционално и стратешко пријатељство у односима две земље, а те одличне политичке односе наши привредници би морали да искористе, поручио је Љајић.

Љајић је, том приликом рекао, да је Влада Србије урадила све, односно изградила односе и потписала све неопходне споразуме.
,,Сада је битно да направимо тај одлучујући искорак, а то је да привредници успоставе сарадњу са кинеским компанијама“, изјавио је министар.

<Потпредседници Ванг и Љајић отворили сајам ,Пут свиле 2017

Он је додао да Србија има два основна циља – да привуче што већи број кинеских туриста и да повећа извоз и обим робе на кинеско тржиште.

,,Нисмо задовољни обимом робне размене, пре свега када говоримо о нашем извозу. Добили смо позив да наредне године учествујемо на великом сајму који је посвећен увозним производима у Кини, тако да ће наши произвођачи имати прилике да представе све производе и све оно што би могли да извозе на велико кинеско тржиште“, поручио је потпредседник.

Он је нагласио да је за Србију велика част што је земља партнер и главни специјални гост сајма, уз присуство преко 40 земаља што, оценио је, говори о одличним политичким односима две земље.

Двојица потпредседника влада отворила су и привредни форум, на коме поред привредника из више од 40 држава учествује и 20 компанија из Србије, углавном из области пољопривреде и прехрамбене индустрије.

С обзиром на то да је специјални гост сајма, Србија ће имати највећи павиљон од свих држава учесница, где ће на простору од 500 квадратних метара бити представљени привредни и туристички потенцијали као и елементи традиције и културе наше земље.
Провинција Шанси сматра се једном од колевки кинеске културе у којој живи око 38 милиона становника, док њен главни град Сијан има близу девет милиона житеља.