Стратегија информационе безбедности за даље јачање дигиталне заштите

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, поздравила је усвајање Стратегије развоја информационе безбедности на данашњој седници Владе Србије, истичући да је том одлуком потврђена спремност државе да се суочи са глобалним светским изазовом заштите података, информационих система, али и постизања веће безбедности грађана у дигиталном окружењу.

Стратегија информационе безбедности за даље јачање дигиталне заштите

„Стратегија између осталог, налаже и подизање свести родитеља и деце о овој теми, јачање улоге школе кроз одговарајуће школске програме, подизање капацитета наставника, као и подизање капацитета институција као што су Министарство унутрашњих послова, Центри за социјални рад и здравствене установе“, истакла је Матић, коју је Влада Србије на данашњој седници именовала за руководиоца Тела за координацију послова информационе безбедности.

Она је напоменула је стратешки планирано и јачање улоге јединственог места за пружање савета и пријем пријава у вези са безбедношћу деце на интернету, као и дефинисање мера којима ће на техничком нивоу моћи да се ограничи изложеност деце неодговарајућим садржајима.

Влада Републике Србије усвојила је на седници од 29. маја 2017. године Стратегију развоја информационе безбедности у Републици Србији за период од 2017. до 2020. године. Стратегијом су утврђене приоритетне области: безбедност ИКТ система, информациона безбедност грађана, борба против високотехнолошког криминала, информациона безбедност Републике Србије и међународна сарадња. Доношење ове стратегије представља испуњење обавезе Републике Србије у области информационе безбедности у процесу приступања Европској унији.