Више од 5000 ђака на ИТ каравану 02

„Укупно више од 5000 ђака учествовало је у презентацијама о заштити од дигиталног насиља и других облика злоупотреба интернета, које су одржане на овогодишњем ИТ каравану“, навела је државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.

Последњи овогодишњи програм кампање за паметну и безбедну употребу нових технологија изведен је за ученике ОШ „Никола Вукићевић“ у Сомбору.

Више од 5000 ђака на ИТ каравану 02

„Са ђацима смо разговарали о опасностима на интернету, између осталог, и о томе како да препознају и пријаве тзв. игре изазова, предаторе и сличне негативне онлајн појаве, али и о бројним позитивним могућностима које технологије нуде за брже напредовање у учењу и послу“, истакла је Матић.

Она је подсетила да су за основце одржане и радионице роботике, као и да је свакој од укупно 17 школа које су биле у програму, поклоњен едукативни сет робота за учење програмирања, са којим ће ученици моћи да учествују на наградном такмичењу следеће школске године.

Презентације су водили глумац и музичар Бојан Ивковић, психолози и стручњаци за дигиталне комуникације Ана Мирковић и Сања Кнежевић, као и инспектори Министарства унутрашњих послова, док су основе роботике демонстрирали инструктори из удружења „Едулаб“.

Више од 5000 ђака на ИТ каравану 02

Кампања ИТ караван која је покренута прошле године када је обишла 15 градова у Србији, ове године реализована је од 12. априла до 25. маја, и осим у школама представљена је и у технолошким и културним центрима, као и на градским трговима, где су за грађане промовисани програми за развој информационог друштва.

Партнери Министарства трговине, туризма и телекомуникација на пројекту су Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Министарство унутрашњих послова, организација „Save the Children“ за северозападни Балкан и компанијa „Мicrosoft“, а кампања је спроведена у Новом Пазару, Пироту, Нишу, Зајечару, Краљеву, Ужицу, Чачку, Ваљеву, Крагујевцу, Суботици, Новом Саду, Панчеву и Сомбору.