Установе културе постају део Академске мреже

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић и државни секретар у Министарству културе и информисања Новица Антић потписали су Споразум о оснивању Заједничког тела за реализацију активности на повезивању установа културе на инфраструктуру Јавне информационо-комуникационе установе “Академска мрежа Републике Србије – АМРЕС”.

Државни секретар Татјана Матић навела је да ће на основу тог споразума бити спроведен пројекат повезивања 19 кључних установа културе Србије на Академску мрежу Србије.

Установе културе постају део Академске мреже

„Национални музеји, архиви, заводи, институти, Народно позориште, Београдска филхармонија, добиће стабилну интернет везу и постаће део европске и светске академске мреже, са могућношћу коришћења међународних услуга повезивања, дигиталне промоције културног блага и савременог стваралаштва Србије, размене искустава, информација и едукације“, истакла је Матић, напомињући да је то само почетак сарадње у јачању информационо–комуникационе инфраструктуре установа културе.

Државни секретар у Министарству културе и информисања Новица Антић захвалио се Министарству трговине, туризма и телекомуникација на препознавању важности заједничких пројеката на унапређењу развоја инфраструктуре и услуга намењених отвореном приступу дигитализованој грађи српског културног наслеђа и савременог стваралаштва у установама културе Републике Србије.

„У овом тренутку потписујемо споразум за 19 установа културе од 42 колико је у перспективи“, додао је Антић.

Он је истакао да је ово почетак међуресорске сарадње на јачању капацитета установа културе будући да се планирају и други инфраструктурни пројекти.

Заједничко тело које ће бити формирано на основу Споразума чиниће представници Министарства трговине, туризма и телекомуникација и Министарства културе и информисања и Академске мреже Србије.