Отворен нови ИТ центар у Зрењанину

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, изразила је очекивање да ће нови технолошки центар за ИТ едукацију и стартапове, у Зрењанину, допринети развоју ИТ заједнице у том граду.

На свечаном отварању Стартит центра у згради Народног позоришта „Тоша Јовановић“, државни секретар је истакла да овакве иницијативе доприносе и општем просперитету локалних заједница, односно премошћавању дигиталног јаза и увезивању ИТ потенцијала на територији целе Србије.

Отворен нови ИТ центар у Зрењанину

„Сигурна сам да ће нови Стартит центар бити не само простор за бесплатну ИТ едукацију и заједнички рад на технолошким стартаповима, већ и место окупљања талентованих младих људи и стварања нових идеја у области која је већ дуже време најперспективнија и најздравија“, истакла је Татјана Матић.

Она је подсетила да је Министарство трговине, туризма и телекомуникација подржало развој ИТ заједница на локалу, у оквиру Јавног конкурса за доделу средстава за програме у области развоја информационог друштва, на којем је одобрено десет пројеката ИКТ заједница.

„Ови пројекти треба да допринесу умрежавању грађана и привредних субјеката на локалном ниво, као и повећању компетенција грађана у области ИКТ индустрије и технолошког предузетништва, у циљу запошљавања и самозапошљавања у области ИКТ-а“, рекла је државни секретар.

Пројекти се реализују, између осталог, у Бору, Крагујевцу, Врању, Сомбору, Кикинди.