Европска недеља стартапа

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је поводом Европске недеље стартапа, која се ове године обележава од 6. до 10. фебруара, да је потребно искористити потенцијале које има технолошки стартап, за развој ИТ сектора али и целокупне привреде Србије.

Она је навела да недавно усвојена Стратегија развоја ИТ индустрије, између осталог, одређује мере подршке за ИТ предузетништво и стартап пројекте, и да је у току израда Акционог плана.

Европска недеља стартапа

„Предвиђена је додела бесповратних средстава за стартап пројекте, у циљу повећања броја тржишно успешних српских стартап привредних субјеката у чијим пројектима доминантну улогу имају информационе технологије.

Затим, подршка развоју стартап екосистема, јачање ИТ кластера, стартап хабова и технолошких инкубатора, како би се повећала њихова способност да подрже оснивање и убрзани развој већег броја нових привредних субјеката у области ИТ, као и подршка развоју технолошких центара“, истакла је Татјана Матић.

Државни секретар је подсетила да је у оквиру Јавног конкурса за доделу средстава за програме за развој информационог друштва, Министарство трговине, туризма и телекомуникација доделило и средства подршке ИКТ заједницама које доприносе умрежавању грађана и привредних субјеката на локалном нивоу и повећању компетенција грађана у области ИКТ индустрије и технолошког предузетништва, у циљу запошљавања и самозапошљавања у области ИКТ-а.

Европска недеља стартапа је иницијатива коју од прошле године промовишу Европска комисија и Стартап Европе, са циљем подстицања предузетништва у региону.