Саветовање тржишних инспектора

Од 16-18-ог новембра 2016. године, у Аранђеловцу у Хотелу „Извор“, одржан је Семинар за тржишне инспекторе под називом „ Посредници у промету и закупу непокретности као обвезници-надзор тржишне инспекције“, у организацији ОЕБС-а.

Повод за одржавање Семинара је објављен Извештај Комитета МАНИВАЛ 9. јуна 2016. године, о извршеном оцењивању система за борбу против ПН/ФТ у Републици Србији.

Zoran OEBS

Семинар је пратило 40 републичких тржишних инспектора из свих одељења тржишне инспекције, и то: Београда, Новог Сада, Ниша, Крагујевца, Панчева, С.Митровице, Зрењанина, Сомбора, Суботице, Шабца, Јагодине, Крушевца, Краљева, Чачка, Ужица, Прокупља, Пожаревца, Лесковца, Врања, Зајечара, Бора, Ваљева и Кикинде, који непосредно контролишу примену Закона о спречавању прања новца и финансирања тероризма и Закона о посредовању у промету и закупу непокретности, код обвезника.

uprava

Семинар су пратили и Лидија Стојановић, Главни тржишни инспектор и Зоран Поповић, представник ОЕБС-а, који је у уводном делу говорио о важности теме семинара.

Лидија Стојановић упознала је присутне о активностима које ће тржишна инспекција предузети на побољшању надзора на спречавању прања новца у делатности посредовања у промету и закупу некретнина у 2017. години.

Предавачи су били представници Управе за спречавање прања новца и Тржишне инспекције.

trzisni inspektori

На семинару су појашњене одредбе Закона о спречавању прања новца и финансирања тероризма, са посебним освртом на спровођење радњи и мера познавања и праћења странке, затим је било речи о НРА, Извештају Комитета МАНИВАЛ, Препорукама за пријаву сумњивих трансакција, упознати су тржишни инспектори са Нацртом смерница за процену ризика од прања новца и финансирања тероризма за посреднике у промету и закупу непокретности, Индикаторима, представљене су студије случаја, а у оквиру радионице извршено је преиспитивање садржине контролних листи, које се односе на посредовање у промету и закупу непокретности.