Честитке математичким вишебојцима

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, честитала је екипи Математичке гимназије из Београда на освојеном првом месту, као и на појединачним наградама, на такмичењу „Математички вишебој“ у Москви.

„Наши најбољи млади математичари још једном су показали да је Србија земља талената које морамо да негујемо, пружајући им пре свега адекватан систем образовања који ће их ојачати за изазове савременог окружења у којем се посебно цене математичко и информатичко знање. Наш задатак као државе је да развијамо кадрове, почев од основног и средњег образовања, али и да стварамо и унапређујемо амбијент у којем најбољи стручњаци имају где да остану“, изјавила је Татјана Матић.

Честитке математичким вишебојцима

Она је истакла да успех наших гимназијалаца није само потврда о одличном програму који се реализује у Математичкој гимназији, већ и сјајна међународна промоција наших даровитих младих људи и наше земље уопште.

„Због тога је неопходно да, даљим унапређењем образовног система, пре свега кроз пројект развоја комуникационе инфраструктуре, који тренутно спроводимо повезивањем школа на Академску мрежу Србије, али и кроз реформу наставног програма, омогућимо услове за пуно остваривање наших младих талената које очигледно имамо“, поручила је Матић.

Како је саопштила Математичка гимназија, млади математичари су у Москви, у екипном такмичењу, у збиру бодова у три индивидуална и у једном тимском такмичењу, освојили прво место и прву награду са највећом разликом у односу на друго место откако такмичење постоји. У појединачној конкуренцији Огњен Тошић и Никола Раичевић освојили су прве награде, Алекса Милојевић другу, а Игор Медведев трећу награду.