Бесплатан и безбедан интернет за све школе у Србији

„Унапређење информационо-комуникационе инфраструктуре у свим школама у Србији створиће предуслове за модернизацију наставе и унапређење образовног процеса, што је један од главних приоритета у раду Владе Србије“, истакла је државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, поводом почетка реализације пројекта повезивања свих основних и средњих школа на Академску мрежу Србије, који је покренуло то Министарство.

Она је подсетила да ће кроз пројекат „Развој ИКТ инфраструктуре у установама образовања, науке и културе“, 1800 школа у Србији добити бесплатан и безбедан интернет, активну заштиту и онлајн подршку, са могућношћу коришћења међународних услуга електронске едукације у наредне три године.

Бесплатан и безбедан интернет за све школе у Србији

„Очекујемо да ће успостављање ове инфраструктуре убрзати увођење обавезног предмета информатике и програмирања, ради потпуног осавремењивања наставе и адекватне припреме ученика за савремено технолошко окружење. То ће допринети и повећању ИТ кадрова, унапређењу дигиталних вештина и развијању информатичког начина размишљања. Системска едукација децу може усмерити на правилно коришћење технологија, указати им на опасности које вребају на мрежи, и оспособити их да буду напредни грађани глобалног, дигиталног света“, истакла је Матић.

Она је додала да је умрежавање школа на АМРЕС прва фаза ширег пројекта „Повезане школе“, и да је следећи корак изградња стабилне и одрживе оптичке инфраструктуре за све школе у Србији.

Министарство трговине, туризма и телекомуникација и Академска мрежа Републике Србије уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја, покренули су пројекат „Повезане школе“, са циљем унапређења и модернизације институција образовних система, у складу са приоритетима Владе Србије и усвојеним стратешким документима за развој информационог друштва и развој образовања. За пројекат повезивања школа на АМРЕС, из буџета је обезбеђено 210 милиона динара.

Поводом почетка техничке реализације умрежавања школа, министар трговине, туризма и телекомуникација и потпредседник Владе Србије, Расим Љајић и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, упутили су допис директорима основних и средњих школа, са обавештењем о предстојећим инсталационим радовима.