Међународни дан интернета посвећен је првенствено младима

„Употреба интерента један је од главних показатеља развоја информационог друштва и дигиталне економије. Србија је део глобалног дигиталног света са формираном интернет популацијом која иде у корак са грађанима најразвијенијих земаља“, изјавила је државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Татјана Матић, поводом Међународног дана интернета.

Она је навела да је укупан број интернет корисника у Србији 3.550.000 , односно 65,8% грађана, при чему 2.950.000 грађана користи интернет свакога или скоро сваког дана. Број корисника се повећао за 2,5% у односу на 2014. годину, за 10,9% у односу на 2013. годину, а за 17,8% у односу на 2012. годину.

Међународни дан интернета посвећен је првенствено младима

„Са друге стране, економски јаз који постоји огледа се и у разлици употребе ИКТ-а. У урбаним подручјима 70,1 одсто домаћинстава има интернет прикључак, док је у руралним тај проценат 53,2. Имајући у виду да већински део интернет популације и корисника ИТ-а чине млади, потребно је новим генерацијама пружити једнаке могућности за образовање и економски и друштвени просперитет и због тога су наши приоритети у спровођењу процеса дигиталне трансформације управо програми посвећени деци и младима“, истакла је Татјана Матић.

Она је подсетила да у оквиру програма за унапређење образовања помоћу информационо-комуникационих технологија, то Министарство спроводи пројекат повезивања свих основних и средњих школа на Академску мрежу Србије, захваљујући којем ће ученици у школама имати бесплатан и безбедан интернет наредне три године.

„Следећи корак у пројекту „Повезане школе“ јесте изградња стандардизоване и одрживе инфраструктуре, која ће и трајно омогућити стабилан и безбедан интернет свим школама у Србији, са коришћењем бројних електронских сервиса за учење“, најавила је државни секретар.

Међународни дан интернета, 29. октобар, обележава се у целом свету на дан када је 1969. године послата прва електронска порука на Универзитету у Калифорнији.