Европска недеља програмирања од 15. до 23. октобра

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, позвала је представнике информатичке заједнице да се прикључе европској иницијативи за промовисање програмирања, под називом „Европска недеља програмирања“ („Europe Code Week“), која се ове године спроводи од 15. до 23. октобра.

Иницијатива обележавања недеље програмирања покренута је 2013. године од стране Младих саветника Европске Дигиталне Агенде, са циљем да програмирање учини видљивијим и доступнијим свим грађанима.

„Важно је да покажемо деци, младима, али и одраслима, запосленима, незапосленима, као и старијим грађанима, да било која идеја може бити спроведена помоћу програмирања и информационих технологија. У оквиру недеље програмирања кроз промотивне и едукативне програме треба демистификовати програмирање и окупити мотивисане људе, без обзира на старосну доб и професију, да уче заједно“, објаснила је Татјана Матић.

Европска комисија подржава „Европску недељу програмирања“ као део стратегије за Јединствено дигитално тржиште, као и друге независне иницијативе које подржавају развој дигиталних вештина, укључујући и програмирање за различите циљне групе.

У 2015. години 46 држава је учествовало у овој иницијативи – све чланице Европске уније, као и Ирска, Норвешка, Швајцарска, Албанија, Македонија, Србија и Турска, а догађаји су се одвијали и у Аустралији, Белорусији, Босни и Херцеговини, Кини, Јужној Кореји, Молдавији, Мароку, Тајвану, Тунису, Украјини и Америци. Србија је у „Европској недељи програмирања“ до сада учествовала са преко 300 догађаја.

Све планиране догађаје треба поставити на мапу „Европске недеље програмирања“, на сајту codeweek.eu