Уручењем награда Туристички цвет обележен Светски дан туризма

Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић рекао је на свечаној додели награда „Туристички цвет“ организованој поводом обележавања Светског дана туризма, да ће Стратегија развоја туризма Републике Србије бити усвојена за месец дана.

Он је казао да је план да се у наредне четири године број ноћења туриста повећа са 6,6 милиона на 9,6 милиона, туристички промет са 2,5 милијарде на 3,7 милијарди долара, а девизни прилив са 1,1 милијарде на 2,2 милијарде долара.

„Верујем да то можемо да остваримо. Само од себе се ништа неће догодити, да бисмо то учинили потребне су структурне промене које морамо заједно, партнерски да спроведемо“, рекао је Љајић.

Уручењем награда Туристички цвет обележен Светски дан туризма

Он је навео да просечност никад није била довољна за једна земља изађе из кризе и направи динамичан раст, те да морамо да „прескачемо степенице“ да бисмо имали далеко већи развој од просека земаља у окружењу и да бисмо стигли оне који су испред нас.

„Да бисмо то остварили потребно је да имамо јасан план. Ми ћемо Стратегију развоја туризма, надам се, коначно донети, за месец дана. У њој су дефинисани врло мерљиви циљеви које ће свако моћи да прати, али и да сами себе оцењујемо шта смо урадили“, рекао је министар.

Љајић је указао да пет дестинација – Београд, Нови Сад, Копаоник, Златибор и Врњачка бања привлаче 72 одсто страних туриста, те да је потребно повећати туристичку понуду и привући странце и у друга места, јер Србија има много више да понуди.

Он је апеловао на локалне самоуправе и туристичке организације да креирају пројекте које ће министартсво подржати, уз поруку да не могу држава и министарство да реализују оно што је приоритет локалних самоуправа.

„Убудуће, тамо где видимо да локана самоуправа улаже нула, нула ће бити и са наше стране, јер ако вама није потребно да улажете у туристички потенцијал, зашто би ми препознали као важан потенцијал“, упозорио је Љајић.

Он је подсето да ће следећа година бити посвећена промоцији туристичких потенцијала на Дунаву.

Наводећи да више од 70 одсто туриста долази из бивших југословенских република, Бугарске, Румуније, Турске и Грчке, Љајић је рекао да се мора повећати обим и број земљама из којих ће нам долазити гости.