Љајић: Омладинским туризмом до помирења у региону

Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је, на затварању 25. Светског конгреса омладинског туризма који се одржава у Београду, да омладински туризам може доста да допринесе помирењу у региону и стварању новог имиџа на овим просторима.

„Србија има пуно тога да понуди и ван Београда, а посебно када је реч о омладинском туризму“, рекао је Љајић обраћајући се учесницима конгреса.

Он је истакао да то министарство жели да позиционира Београд као важну дестинацију за омладински туризам.

„Желимо да креирамо заједнички турскички производ са земљама у региону, јер на тај начин можемо да мењамо имиџ читавог овог региона, који не може да се похвали баш сјајном прошлошћу када говоримо о међусобној сарадњи“, рекао је Љајић.

Љајић: Омладинским туризмом до помирења у региону

Он је нагласио да омладински туризам може пуно да помогне у промени тог имиџа и креирању новог културолошког и туристичког идентитета.

„Желимо да уложимо додатни напор, да кроз промоцију омладинског туризма допринесемо процесу помирења и сарадње између земаља и народа овог простора. Србија је безбедна и стабилна земља и желимо да та стабилост буде каратеристика читавог региона“, поручио је Љајић.

Министар је рекао да Србија има доста тога да понуди – бројне музичке, филмске и друге културне фестивале, рафтинг, планинрање, брдски тузам и још много чега.

Он је прецизирао да се у Србији годишње одржи око 1.700 манифестација.

„Волео бих да неку од њих посетите и да видите колико су посећене“, рекао је он и додао да је за стране туристе најважније да виде град и осете његове чари и гостопримство људи.

Светски конгрес омладинског туризма (WYSTC) одржава се у београдском хотелу Краун плаза, од 20. до 23. септембра. WYSTC, који подржава Светска туристичка организација УН, водећи је пословни догађај на глобалном нивоу у области омладинског, студентског и образовног туризма.

Млади туристи чине приближно 272 милиона од укупно 1,2 милијарде међународних туристичких посета у 2015. години. WYSTC привлачи више од 450 професионалаца у туризму из 100 земаља света.