Округли сто: Стандардизација адресних података у Србији

Министарство трговине, туризма и телекомуникација ће дати подршку да се у свим државним институцијама отпочне са применом једниственог националног адресног кода у циљу подизања ефикасности и развијања међуповезаности елемената јавне управе, у корист свих грађана и привреде Републике Србије, нагласио је помоћник министра за информационо друштво Сава Савић на отварању округлог стола „Стандардизација адресних података у Србији“.

Округли сто који организују Друштво за информатику Србије, Привредна комора Србије и Удружење за електронске комуникације и информационо друштво има за циљ да подстакне успостављање јединственог адресног регистра на нивоу државе. Како се наводи, Град Београд има регистар улица већ преко 50 година, а Републички геодетски завод има и нуди електронски адресар, али већина општина и комуналних предузећа користи сопствене адресаре.

Округли сто: Стандардизација адресних података у Србији

„Увођењем националног стандарда за адресни систем дефинисаће се општи принципи адресног система на националном нивоу и омогућити лакша размена адресних података између државних институција.“, рекао је помоћник министра за информационо друштво.

Савић је истакао да је Министарство трговине, туризма и телекомуникација препознајући важност постојања јединственог националног стандарда за адресни систем, којим ће се дефинисати формат и процедуре размене података дало значајан допринос у изради и усвајању Нацрта националног стандарда за адресни систем између државних институција које су задужене за креирање, ажурирање и употребу адресних података преко својих представника у Комисији за поштански саобраћај, Института за стандардизацију Србије.

„Нацрт националног стандарда за адресни систем усвојен је у априлу 2016. године и представља полазну основу за израду националног адресног регистра.“, рекао је Сава Савић.

Наведени стандард, како је навео помоћник министра за информационо друштво Сава Савић, донеће корист свима, од грађана до државне управе: ефикаснија здравствена и пензиона заштита, платни промет, евидентирање и прикупљање пореза, планирање дистрибутивних мрежа комуналних сервиса, рад ургентних служби, планирање и имплементација државне политике, као и подршка електронском пословању.

Савић је истакао да је Министарство трговине, туризма и телекомуникација у сарадњи са Републичким геодетским заводом почетком 2016. године инсталирало електронску писарница „РГЗ еГатеwаy“, чији је циљ да у значајној мери скрати време потребно за подношење, обраду и испоруку захтева, али и да омогући једноставан механизам праћења предмета што ће, по речима помоћника министра, у битној мери уредити систем.

„Ова апликација омогућава безбедну и поуздану размену порука и података односно интеграцију портала еУправе и припадајућих модула: еГрађевинска дозвола, еПлаћање, РГЗ Писарница и ИС Трезор.“, рекао је Савић.

Министарство трговине, туризма и телекомуникација је са Министарством унутрашњих послова већ раније инсталирало сервис за заказивање и издавање личних докумената – личне карте, пасоша и возачке дозволе, тако да електронско издавање катастарских докумената представља наставак активности на развоју електронске управе.

Дигитални катастарски план је урађен за 96% територије Републике Србије и представља дигитализацију парцела и објеката на парцелама.

„До 90-тих година, када је донет Закон о хипотеци, грађани нису превише водили рачуна о упису некретнина у катастар непокретности. Са јачањем тржишта некретнина, многи су почели да воде рачуна о упису некретнина у катастар непокретности.“, рекао је Сава Савић.

„До краја октобра 2016. године цела територија Републике Србије биће прекривена дигиталним катастарским планом што ће омогућити повезивање податка о адреси са графиком објекта. Овим ће Адресни регистар који одржава РГЗ бити најажурнији и најпрегледнији у региону.“, истакла је Данка Гарић из Републичког геодетског завода.

Никола Марковић, организатор овог скупа, оценио је да је остварен напредак у оквиру адресног система, али да је неопходна добра координација и сарадња између државних органа.

Учесници скупа су предложили да Министарство за државну управу и локалну самоуправу припреми Закон о регистру адресних података.

Стандардизација адресних података је један од кључних сегмената информационог друштва, а како се наводи, Привредна комора Србије и Информационо друштво Србије ће се и даље интересовати за ову тему.

На скупу су говорили Сава Савић, помоћник министра Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Данка Гарић, Републички геодетски завод, Милан Јелисавац, ЈП Пошта Србије, као и представници РАТЕЛ-а, Дирекције за електронску управу, Републичког завода за статистику и Агенције за привредне регистре.