Унапређење економске сарадње са Турском

Потпредседник Владе Републике Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић састао се данас у Истанбулу са министром економије Турске Нихатом Зејбекчијем, са којим је разговарао о даљем унапређењу билатералне економске сарадње, као и даљој либерализацији режима слободне трговине између две земље.

Потпредседник Љајић је посебно нагласио потребу да се међу производима које Србија извози у Турску у бесцаринском режиму нађе и сунцокретово уље. Љајић је додао да су поједине земље региона у том погледу у повлашћеном положају, јер уље на турско тржиште извозе без царина, док је царинска стопа за српске извознике уља 36 посто.

Унапређење економске сарадње са Турском

Министар Зејбекчи и потпредседник Љајић договорили су се да у најскорије време отпочну разговори екпертских тимова две стране у циљу усаглашавања даље либерализације режима слободне трговине као и да се очекује да до краја године буде постигнут договор о врстама роба на које ће се проширити режим бесцаринке размене између Србије и Турске.

Такође је договорено да у октобру буде одржана седница Трилатералног комитета за економску сарадању Србије, Турске и Босне и Херцеговине, када ће бити отворено и трговинско-туристичко представништво Србије и БиХ у Истанбулу.

На састанку је било речи и о могућностима за финансијску помоћ Турске у реализацији појединих инфраструктурних пројеката у Србији.