Пет највећих манифестација годишње посети више од два милиона људи

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма телекомуникација Расим Љајић рекао је данас на конференцији поводом почетка Beer festa да се због великог броја посетилаца, нарочито странаца, може очекивати приход од пет милиона евра, што директно што индиректно.

„Само у буџет ће се слити милион евра кроз плаћање ПДВ-а, а осим тога нематеријална корист је још већа, јер ће допринети побољшању имиџа како главног града тако и целе Србије“, рекао је Љајић.

Према његовим речима, фестивал ће бити прилика да се представи модеран дух Београда, а већ након овог фестивала почеће се са озбиљним припремама за следећи како би организационо и садржински био још бољи.

„Оно што је до сада учињено на припреми даје нам за право да се надамо успешном фестивалу“, рекао је Љајић и додао да манифестациони туризам представља један од девет туристичких прозивода који је дефинисан и Стратегијом развоја туризма који у значајној мери може допринети расту туристичког промета.

Он је навео да пет највећих манифестација у земљи годишње посети више од два милиона људи и да би ова врста туризма могла значајно да допринесе девизном приливу у тој грани.

Он је навео да је „Beer fest“ најпосећенија фестивалска манифестација која окупи око 700.000 учесника за пет дана.

Beer fest заслужује посебну пажњу и корист од те манифестације и за државу и за Београд је велика како у у материјалном, тако и нематеријалном смислу.

Поред фестивала пива и друге манифестације попут роштиљаде, Сабора у Гучи, Егзит бележе велики број посетилаца.

Он је навео да је Нишвил ове године посетило више од 170.000 људи, Егзит око 195.000, а да је највише странаца на свакој од тих манифестација.

Љајић је рекао да се током августа у Србији организује око 160 различитих манифестација и да би требало наредне године осмислити мало бољи распоред како не би долазило до преклапања.

Традиционални Београдски фестивал пива „Belgrade Beer fest“ почеће сутра и трајаће до 21. августа на Ушћу, а очекује се да ће манифестацију посетити велики број страних туриста будући да је превиђен богат музички и фестивалски програм.