Љајић: Ревитализација Голубачке тврђаве до краја следеће године

Потпредседник Владе Републике Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић рекао је данас да ће цео пројекат ревитализације Голубачке тврђаве бити окончан у децембру идуће године, указујући да је било пуно проблема приликом извођења радова, али да су они успешно превазиђени.

Он је, након отварања тунела испод Голубачке тврђаве, казао да је аустријска влада дала додатних 800.000 евра за наставак реконструкције одређених делова палате на Голубачкој тврђави.

На пролеће, како је истакао, очекујемо додатних 2.100.000 евра из ИПА фондова ЕУ за овај пројекат.
„Верујем да ће то бити довољна средства да се цео пројекат заврши до краја 2017. године“, нагласио је Љајић.

Он је указао да се каснило са радовима, јер је било пуно проблема, пошто је морало да се изврши препројектовање.

„По постојећем пројекту нису могли да се изводе оперативни радови на самој тврђави, јер су грађевинари наилазили на фактичко стање које потпуно одудара од пројектног задатка“, објаснио је Љајић.
Он је указао да је било потребно прилагођавање пројекта фактичном стању тврђаве, и да је то био разлог што је дошло до одлагања радова.

Цео пројекат, како каже изводи и имплементира Аустријска развојна агенција (АДА), а Србија је корисник средстава пројекта.

Иначе, додао је, Министарство је било принуђено да издвоји додатних пет милиона за претпројекат.
Тунел и обилазница око Голубачке тврђаве данас је свечано отворен у присуству председника Владе Републике Србије Александра Вучића, шефа Делегације ЕУ у Републици Србији Мајкла Девенпорта, амбасадора Републике Аустрије у Републици Србији Јоханеса Ајгнера, чланова владе Републике Србије, представника Општине Голубац и предузећа „Тврђава Голубачки град“.

Вредност изградње деонице укупне дужине 760 метара, коју чине обилазница и тунел од 150 метара, износи 2,3 милиона евра.

То је део пројекта „Ревитализација Голубачке тврђаве“ започетог 2012. године, који са 6,5 милиона евра финансира ЕУ.