Матић на презентацији Huawei технолошких решења

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Татјана Матић, присуствовала је презентацији иновативних ИКТ решења, сервиса и услуга компаније Huawei, која је одржана у Београду у оквиру Huawei Road Show манифестације.

„За Србију је од велике важности да држи корак са светом у токовима дигиталних трансформација, нарочито на плану развоја широкопојасне мреже, интеграције дата центара и clouda“, изјавила је Татјана Матић, посебно истакавши значај успешног пословања ове компаније у Србији.

Она је подсетила на међудржавни Споразум о информатичком путу свиле, око којег су се усагласили Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић и амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг, који ће бити потписан током предстојеће посете кинеског председника Си Ђинпинга Србији.

Споразум о информатичком путу свиле између Србије и Кине предвиђа сарадњу две земље у областима електронске трговине, развоја широкопојасног интернета, сателитских услуга и нових привредних грана базираних на информационо – комуникационим технологијама.

„Поред систематског и континуираног унапређења информационо-комуникационих технологија у образовању, које посматра као базу здравог и успешног друштва, Министарство трговине, туризма и телекомуникација спроводи програме и активности које усмеравају дигиталну трансформацију целокупног друштвеног система“, истакла је Матић наводећи да у тим активностима велику улогу има и сарадња са компанијама који су светски лидери у овом сектору.

У оквиру традиционалног Huawei RoadShow-a у Београду, под слоганом „Open ROADS To a Better Connected World“, технолошке иновације кинеске компаније представио је Тиан Хуа, технички директор и заменик генералног директора за Huawei западни Балкан.