Матић у Суботици: ИТ караван учи од деце

На досадашњим путовањима ИТ каравана научили смо много тога од деце, пре свега шта је њима потребно да бисмо их заштитили на интернету“, рекла је државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Татјана Матић, на презентацији ИТ каравана о корисној и безбедној употреби нових технологија, у Основној школи „Соња Маринковић“, у Суботици.

Она је подсетила да је ову едукативну презентацију у оквиру програма „Паметно и безбедно – Смарт енд сејф“ Министарства до сада видело скоро 3000 ученика старијих разреда основних школа, у градовима Србије у којима је процентуално највећи број млађег становништва.

Матић у Суботици: ИТ караван учи од деце

„Изабрали смо вас и ваше вршњаке јер скоро сви ви проводите пуно времена на интернету, и управо у овом узрасту, од 12 година па надаље интензивирате комуникацију на друштвеним мрежама“, истакла је Татјана Матић у обраћању ученицима и додала: „ИТ караван је ту да вас упозори на потенцијалне опасности на интернету, али и да вам покаже које су предности информационо-комуникационих технологија“.

Државни секретар је напоменула да су делови презентације ИТ каравана препорука ученицима да посете неке интересантне и корисне сајтове, међу којима је и сајт Музеја Николе Тесле. Она је најавила да ће на изложби поводом обележавања јубилеја Николе Тесле, 160 година од рођења нашег научника, бити приказане фотографије ученика који су учествовали на ИТ каравану, на тему „Захваљујући Тесли“.

До 3. јуна ИТ караван који се реализује у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и компанијом Мајкрософт посетиће Сремску Митровицу, и то већ у петак, 27. маја, Основну школу „Јован Јовановић Змај“, а потом и Шабац и Лозницу. До сада је представљен у 11 градова: Новом Пазару, Лесковцу, Врању, Крушевцу, Краљеву, Јагодини, Пожаревцу, Смедереву, Вршцу, Зрењанину и Кикинди. У Суботици је презентацију одржао наставник Саша Шпановић, а најавио је Пајица Башић, директор Основне школе „Соња Маринковић“.