Отворен Technobank 2016

Помоћник министра за информационо друштво Сава Савић отворио је данас у Хотелу Crowne Plaza у Београду водећу конференцију у региону западног Балкана из области глобалног банкарства.

У свом излагању Савић је истакао да мотор развоја информационог друштва чини развијено е-пословање, које укључује: е-правосуђе е-управу, е-здравље и е-образовање, е-трговину, е-банкарство.

Отворен Technobank 2016

Предности електронског пословања, рекао је помоћник министра за информационо друштво, су бројне, од смањења трансакционих трошкова до обједињавања целокупног економско-продајног процеса. Он је додао и да понуда тржишту другачијег начина куповине, унапређење интерактивног односа са купцима, побољшање квалитета и убрзање пословних процеса, побољшање планирања и оптимизације пословних процеса, већа сигурност и поузданост пословања, већа прегледност над документима и боља контрола пословних процеса, чиме се смањују оперативни трошкови и штеди време, представљају само неке од предности које пружају информационо-комуникационе технологије.

Савић је напоменуо и да су услови за обављање највећег дела електронске трговине и пословања уопште, омогућени и постојећим законским оквиром, пре свега је истакао Закон о информационој безбедности који је израђен у складу са Стратегијом информационе безбедности ЕУ, којим се уређују мере заштите од безбедносних ризика у информационо-комуникационим системима, одговорности правних лица приликом управљања и коришћења информационо-комуникационих система и одређују се надлежни органи за спровођење мера заштите, координацију између чинилаца заштите и праћење правилне примене прописаних мера заштите.

Отворен Technobank 2016

„Важност доношења овог закона за банкарски сектор је евидентна ако се зна да глобалном нивоу процењена штета у банкарском сектору годишње износи око 100 милијарди долара.“, рекао је помоћник министра.

Савић је закључио да брзина реаговања и прилагођавање новим трендовима и променама постаје одлучујући чинилац конкурентности и развоја. И додао да се стварањем јаког и здравог пословног окружења и инфраструктуре, повољног окружења за послове засноване на новим технологијама, доприноси одрживом расту и развоју, односно, економском и друштвеном просперитету наше земље.

Tehnobank је конференција која окупља банаке и излагаче из региона и служи као платфома за размену информација о новим трендовима из банкарске индустрије. Током трајања конференције 11. и 12. маја, обрађиваће се теме које се тичу будућности начина плаћања и еволуције банкарске индустрије и њеног утицаја на локална тржишта.